Vill du måla i akryl så kommer här några tips

Tjena kära läsare.

Tvättmaskinen brummar, lillkatten ligger och sover, Michel är och snackar med Daniel vår granne. De har en kul grej på gång men jag kan inte ännu gå in på det. Själv så är jag trött på att min förkylning verkar hålla i sig. Känner mig som en soffpotatis som inte kan röra på mig. Det är sin sak om man är lite förkyld men så fort det värker i halsen så blir jag extra försiktig. Ofta när jag kör bil, är i duschen, på väg någonstans eller väntar så kommer jag alltid på mängder av ämnen som jag skulle vilja skriva om i bloggen. När jag sedan väl sitter här så är de ämnena som bortblåsta.

Nu minns jag en sak som jag tänkt ta upp.

Jag har fått frågan om jag kan tipsa om skillnader hur man målar i akryl och olja.

Från början så målade jag nästan alltid i olja och inget i akryl.

Olja torkar väldigt långsamt. Har hört att det tar ett helt år tills oljan torkat helt. Allt beror så klart på hur tjockt man valt att måla. Olja är väldigt smidigt. Det glider mjukare mot duken. Ofta så får man vänta i några dagar upp till en vecka om det är så att man inte vill att färgerna ska smetas ihop allt för mycket. Jag utvecklade faktiskt astma när jag målade i min lägenhet inför några utställningar jag hade på raken. Hela lägenheten var fylld med tavlor i olja så det var mer som en ateljé som doftade oljemålning.  När jag fick konstaterat att jag fått astma på grund av detta så började jag att måla i akryl. Till en början så var det svårt att hitta den nya tekniken. Målade oftast mer abstrakt och med tjockare färger än när jag målade med olja. Anledningen var att jag tyckte det var svårt att göra mjuka skuggningar med akryl innan jag lärt mig tekniken.

 

När jag målar i akryl så brukar jag duka upp med plastduk på golv och bord där jag ska ha färgen.

Jag tar fram burkar som jag fyllt med vatten till ungefär hälften. Jag brukar försöka ha en burk med vatten som jag ska ha till ljusa färger och en till mörka. Varje gång jag är klar med en färg med en pensel så lägger jag penseln i burken med vattnet. Det är nämligen jätteviktigt att man inte glömmer att akrylfärg torkar relativt snabbt. Det kan förstöra penslarna helt om man inte tvättar dom och ser till att de ligger i vatten. Att jag inte tvättar dom direkt är för jag åtminstone oftast är inne i ett flow och då vill jag inte ha onödiga avbrott som innebär tvätt av penslar.

Fördelen med akryl är är att det torkar snabbare. Det gör att man lätt kan måla över i en annan heltäckande färg om man skulle ånga något man gjort.

Tips: Om du vill ha ett föreställande motiv så försök först lägga på tunnare med färg och när du vet att allt är som du vill ha det så kan du lägga på tjockare. Får du en tjock färgrand som torkat så syns den utbuktningen ända tills du målat lika tjockt med färg överallt.  Personligen så gillar jag när det blir lite struktur i tavlorna jag gör men detta är mest att tänka på om man gillar när allt är väldigt precist.

Akryl är vattenlösligt så om man vill ha mer transparant så doppa penseln så den suger upp rikligt med vatten så blir färgen väldigt tunn. Du kan välja tjockleken på färgen beroende på hur mkt vatten du använder när du målar.

För att veta om en färg är hel eller halvtäckande så finns det oftast en liten symbol på burken/tuben som visar en fyrkant som är halv eller hel. Titta på bilden nedan och se vad jag menar gällande det.

Winsor och Newton är väldigt bra färg. Uppskattar också märket Galeria.

Fråga gärna om ni vill veta något för det är svårt att veta vad som är svårt när det är något jag håller på med hela tiden.

Share

13 reaktion på “Vill du måla i akryl så kommer här några tips

 1. Man önskar att man målade själv..
  För då hade jag utan tvekan utnyttjat dina tips.
  Du är ju en fantastisk och omtänksam konstnärinna..
  Speciellt för dem som målar och som utnyttjar dina tips:)

  Kram Markus

 2. Tack för tipsen, ska precis börja med akryl !
  Tyckte jag kände igen namnet, men visste inte att du målade.
  Har kikat runt och ser att du är väldigt duktig på detta :)

 3. tack för tipsen om akryl. jag målar annars i olja, men har målat några tavlor i akryl också. ombyte förnöjer.

 4. Hej Marie!
  Behöver man lägga på lack för att skydda målning i akryl? Vilket är bra i så fall?
  Tack så mycket!
  Julia

  • Hej Julia. Det är inte nödvändigt men det finns speciella lacker som är anpassade efter akryl. Det viktigaste då att tänka på är om du vill ha en glansig eller mat yta. Om du är osäker så kan du alltid fråga personalen i konstbutiker så du får rätt lack.
   Jag brukar inte lacka de tavlor som jag vill ska vara matta.
   Lycka till.

   Marie

 5. Hej hopp Marie!
  Funderar på att börja måna med akryl så jag googlade och hittade hit! Kanonbra tips som jag ska använda mig av!
  Ha det bäst!

  • Hejsan Inger. Menar du att färgen i efterhand blivit flammig eller att det blivit flammigt från första början?
   När jag precis börjat med akryl så upplevde jag att färgen blev flammig ibland. Då visste jag inte hur lätt det var att bara måla över det partiet för att få det jämnt igen. Har du färger på konstnärsnivå så minskar du den risken från första början. Det är också mer täckande än studiofärg. Svårt att säga när jag inte sett tavlan det gäller.
   Lycka till.

   Kram

 6. Hej!

  Jag har precis varit och köpt dukar, färg och tillbehör och skissat upp motivet jag tänkte måla. Jag har vart så¨himla motiverad tills jag började tänka; vad fan håller jag på med? Hur får man färger att smälta ihop och hur skuggar jag med svart på bästa sätt?

  • Håller du till i Skåne så kan du komma på en konstkurs. Det är nämligen en av de sakerna som jag tar upp under kursen. Om du vill skugga med svart så kan det vara bra att blanda i en liten uns av någon annan färg också men det beror på motivet.

   Lycka till! Maila mig om du vill komma på en kurs :). marie(at)sliceoflife.se

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Jag bjuder dig på en länk till ett av dina senaste blogginlägg.