Glömmer aldrig

Morrn. Har varit vaken i några timmar nu. Lovelia låg på mage och klappade på mig tills jag vaknade. När jag tog upp min telefon för att se vad klockan var så tog hon den och sa: äta äta äta äta! Inte för att hon förstår vad hon säger. Det är ungefär samma som när hon säger head head head head.

Mamma säger hon inte riktigt. Det är mest om hon är ledsen som det låter som mamma mumlande.

När jag var yngre så trodde jag att jag inte var långsint. Den uppfattningen har jag ändrat med åren. Det jag kanske förväxlade med att inte vara långsint var att jag hade lätt att förlåta om någon bad om ursäkt. Det har jag fortfarande. Alla kan ju göra misstag och inser någon det så är jag inte sen med att försöka ge personen en chans igen. Skillnaden är väl att förr så förlät jag alla så fort de bad om ursäkt men åren har gett mig insikt i att alla inte ber om ursäkt och menar det de säger. Därför gäller det inte alla personer. Dvs de som jag knappt känner.

För att återgå till just långsint. Det är jag i den bemärkelsen att jag aldrig glömmer vissa ord som sagts. Varken mamma eller pappa var vad man skulle kalla aggresiva i sin framtoning när de var arga. Mamma har alltid varit mer temperamentsfull med kortare stubin än pappa men ingen av dom har stått och gormat och skrikit. Det är kanske därför jag tycker det är väldigt obehagligt när andra höjer rösten och låter aggressiva när de pratar till mig. Det spelar ingen roll om vissa killar (säger killar eftersom de oftare skämtar väldigt rått med varandra) har en skämtsam jargong. Det gör ont i mig när det är hårda ord som yttras. Vissa saker får man (enligt mig) helt enkelt aldrig säga. Orden etsar sig fast och de glömmer jag aldrig. Även om jag försöker fortsätta livet som vanligt så tycker jag inte de är okej och med det så kan man väl säga att jag inte förlåter och glömmer. Jag förlåter för att jag vill hoppas på förändring och att motparten menar sin ursäkt och inte tänker upprepa det igen.

Säg aldrig något hot till mig i någon form, säg aldrig något personligt kränkande till mig om du vill ha mitt fulla förtroende. Även om jag kan samtala och resonera på vuxet sätt efter ursäkt eller försoning så finns de ord som sagts i mitt närvarande minne.

Skrev det här runt nio på morgonen men som vanligt så fick jag avbryta då min lilla fina bebis kallade på mig.


Systera min och lillblixten

mare1 mare2 mare3

God morgon. Sitter på madrasser på golvet med lilla Lovelia som verkligen vill krypa precis till de ställena hon inte får. Idag ska jag än en gång försöka ringa vårt däckhotell och försöka bok in tid De har sagt att de ska återkomma vid flera samtal men det verkar de ha svårt för.

Skrev det ovanför för några timmar sedan men eftersom min lilla tjej kravlade likt blixten så fick jag avbryta. Ska göra lite lunch till Lovelia nu.


Nominerad till kulturpris

plosjo_marie_hd

Jag känner mig otroligt smickrad över att jag idag kunde läsa att jag blivit nominerad till ett kulturpris. Tackar så väldigt mycket för det! Jag är i fint sällskap av andra värdiga vinnare men kan ju alltid hålla tummar och tår…

Läs mer i artikeln som ni finner:

HÄR!

 


Vi borde vara stolta över vår förmåga att amma

För min del så började det som en debatt på facebook då en av mina facebook-vänner utryckte följande:

Är det bara jag som tycker det är rätt ofräscht med mammor som ammar på offentlig plats? Restaurang etc..

Jag blev väldigt provocerad av detta och skrev då:

Tycker det är ofräscht att kalla det ofräscht när det handlar om det mest naturliga i världen. Det handlar om att barnet behöver sin mat och ibland så behövs det snabbt eftersom bebisar i stort sett äter hela tiden. Så för att mamman inte ska behöva vara isolerad i flera månader i sträck så är det lätt och smidigt och inget någon borde skämmas för. Däremot så kan ju mamman försöka ta hänsyn till de som sitter i närheten och kanske försöka skyla sig lite med någon filt eller med en tröja/jacka som jag fick göra.

Inläggen blev många och liknelserna blev absurda enligt mig.

Det jämfördes med att ha sex offentligt, att fisa, att snyta sig och det sjukaste av allt med rökning.

Nu förstår jag det som att de som oftast har invändningar mot offentlig amning är unga, män eller andra som inte har fått informationen om vad det innebär att amma. Därför tänkte jag förklara för er hur det var för mig. Detta för jag vet att jag inte är ensam om min upplevelse även om det säkerligen inte gäller för alla.

Det är inte en självklarhet att alla kan amma.

Det är många gånger svårt att lära sig amma.

Det finns många fördelar att amma för både barn och mamman men kommer till det efter min lilla berättelse.

Att genomgå en förlossning (för mig) var som att överleva dödliga smärtor. Som någon drog ut inälvorna ur kroppen i vaket tillstånd. Det varade i flera dagar och efteråt så kände jag mig helt mörbultad. Jag blödde i nästan tre månader varje dag! Förstår ni då vilken massiv påfrestning det varit för kroppen?

Även om jag på sätt och vis kände mig avslappnad inför amningen så fanns det givetvis en viss oro att jag inte skulle kunna det. Det finns nämligen en del i min närhet som inte kunnat det trots stark vilja. Det var väldigt svårt att veta hur jag skulle göra och jag är tacksam för att jag fick ligga kvar på sjukhuset i några dagar för att kunna ringa efter sköterskorna som fick visa mig om och om igen.

- Gör jag rätt nu?

Om man som jag inte fick mängder med mjölk omedelbart så känns det oroligt för man vill ju att sitt älskade barn ska få mat så hen blir mätt och håller sig frisk. Det jag (och andra mammor i samma sits) råddes till var att på minsta lilla kall från lillan ge henne bröstet. Detta för att stimulera mjölkproduktionen och för att Lovelia skulle lära sig att suga rätt. Det är nämligen inte lätt för barnet heller även om det ligger i vår natur. Barnet övar också upp en teknik. Därför fick jag under inga omständigheter mata Lovelia med flaska eftersom sugreflexen då kunde försämras. Om jag vid något tillfälle fick ge henne ersättning så fick jag ge det med en sked för att inte sugreflexen skulle försvinna.

Mörbultad och omtumlad av upplevelserna av förlossningen och att bli mamma kändes som att vara i en bubbla. ALLT kretsade runt att ge Lovelia mat, ren blöja och kärlek. Om hon grät så var det bara att snabbt som sjutton att slänga fram tutten och jag som inte hade rutinen och var ”snurrig” av påfrestningen och mammabubblan hade det svårt med amnings-bh:ar. Jag blev ofta frustrerad och det slutade med att jag fick dra upp hela bh:n vilket innebar att båda brösten slungades fram. Jag kände mig extremt obekväm med att göra det om folk var där men mitt barns behov kändes viktigast av allt så det var bara att försöka stänga ute de jobbiga känslorna av att det fanns dömande människor och ge mat till mitt hungriga barn.

Självklart försökte jag skyla mig så gott jag kunde men det var inte alltid så lätt. Jag hoppades på att människor skulle så vänligt förstå hur viktigt det var. Inte kände jag heller för att låsa in mig i mitt hem i flera månader. Jag behövde också komma ut och handla mat och träffa mina nära och kära efter att ha haft svårt att röra mig i flera månader med Lovelia i magen.

Att få igång mjölkproduktionen tog lite mer än 2 veckor innan jag kunde ana att Lovelia fick i sig mjölk utan att jag behövde oroa mig. Det tog ca 1 månad innan jag fick så pass mycket mjölk att jag kunde se den själv. Så det handlade inte om någon dag av tappra försök att underhålla produktionen utan en lång period av detta. Jag har en amningsmapp där jag kan avläsa att jag ofta ammade ca 20 gånger per dag i början.

Så när jag läste jämförelsen med att ”fisa”, ”röka” samt att ha ”sex” så blev jag ledsen av den syn människor har på kvinnokroppen. Vi kvinnor har fått bröst och den helt fantastiska förmågan att kunna ge mat till våra barn. Vi kvinnor borde inte prata om bröst som om det vore äckligt eller jämföra bröst med fisar och snor. Våra kroppar är vackra och allt i vår uppbyggnad har en funktion som är över vår förmåga att förstå. Vi är mirakel och bör respektera oss själv och varandra och inte tala nedlåtande mot det vi belönats med.

Jag påpekade i debatten att ”äta är ett primärt behov”. Då fick jag svar att fisa och snyta sig också är det. Primära behov är:

1. Att få i sig föda

2. Att bajsa och kissa

3. Att sova.

Det är tre faktorer som är livsviktiga och som vi styrs av. Utan det så hade vi inte överlevt.

Som mamma så ansvarar man inte bara för sig själv utan för en annan liten varelse. Är vi vuxna så kan vi avgöra om vi vill ha sex offentligt eller inte. Det är inget måste. Vi kan också bestämma oss för att diskret snyta oss, rapa, fisa etc. Vi kan också visa hänsyn till andra känsliga/pryda människor som störs av kvinnokroppen genom att försöka dölja oss när vi ammar offentligt. Jag hoppas bara att fler människor hade kunnat vara så pass omtänksamma att de hade kunnat försöka sätta sig in i mammors situation och en önskan om att andra inte velat att den här underbara förmågan som vi fått inte skulle klassas som något äckligt eller sexuellt. Det är inget sexuellt med att amma.

Medicinska fördelar för barnet:

 • Minskar risken för plötslig spädbarnsdöd.
 • Minskar risken för diarré och luftvägsinfektioner. Detta har betydelse även i i-länder.
 • Förebygger förstoppning.
 • Minskar risken för tex Crohns sjukdom (En inflammatorisk tarmsjukdom)
 • Minskar risken för typ 1 diabetes.
 • Minskar risken för övervikt hos barnet.
 • Minskar risken för att flickor senare i livet får bröstcancer.
 • Innehållet är skräddarsytt för just ditt barn. Dels speglar antikropparna i mjölken de sjukdomar mamman har i sin närhet och dels anpassas mjölken efter barnets behov, så att tex ett förtidigt fött barn får en annan mjölk än ett fullgånget.
 • Innehåller bra fettsyror, som hjälper hjärnans tillväxt. Det finns indicier på att detta ger högre IQ och en mindre andel barn med olika former av inlärningsstörningar.

Medicinska fördelar för mamman

 • Livmodern dras samman mer effektivt efter förlossningen
 • Minskar risken för äggstockscancer och bröstcancer för mamman.
 • Fungerar under vissa förutsättningar som preventivmedel
 • Amningshormonerna gör det lättare att somna om under natten och gör det lättare att hantera sömnbrist.
 • Minskar risken för benskörhet hos mamman.
 • Ger de flesta kvinnor en lättare viktnedgång efter graviditeten.

Andra fördelar med att amma:

 • Ammade barns bajs luktar inte särskilt illa.
 • Alltid ren och lagom varm mjölk var mamman än är.
 • Ekologiskt fördelaktigt
 • Ekonomiskt fördelaktigt, både för individ och samhälle.
 • En fungerande amning är mysig och stärker banden mellan mor och barn.
 • Amningen kräver närhet mellan mor och barn. (Att barnet ur flaskan kan äta själv är ingen fördel utan en risk med flaskmatingen)

Källa: http://www.ap.skorpan.se/Listan.htm

Behöver jag ens ta upp alla argument om varför det inte är sunt att röka (eftersom det fanns en liknelse med det)? Kan ju lista negativa faktorer gällande rökning om det nu skulle önskas men jag tror att alla som kan läsa den här texten har tagit del av det tusentals gånger förr.

Jag tog upp den här debatten med min syster när vi skulle till gymmet tillsammans igår och då sa hon att hon varit involverad i samma debatt samma dag men på hennes facebook. Hon berättade då för mig om att det inte var så konstigt att det dök upp nu då det stått om den här incidenten i tidningen nyligen:

http://www.expressen.se/nyheter/ammade–tacktes-over-med-servett/

Så för att avrunda det hela så säger jag bara att jag hoppas att det här inlägget läses av de som inte själv förstått vad som kan krävas av en mamma för att kunna amma. Jag hoppas att människor har så pass mycket omtanke gentemot andra människor att de kan försöka sätta sig in i situationen och därmed inte uttala sig på så sätt att de får andra människor att må dåligt över något de känner att de måste göra.


Hur ska jag göra?

 

utsikt_grancanaria1

Det här är en bild från vårt kök/vardagsrum på Gran Canaria. Det är fönster ut mot havet från varje rum. Förstår ni att jag saknar det nu när jag tittar ut och det enda jag ser är regn?! Nu ska vi hyra ut det över sommaren också eftersom vi inte kommer iväg. Det ligger på blocket så leta där om ni är sugna.

marieplosjo.jpg

Här är en glad bild från stranden vi har precis nedanför bostaden. Apropå Gran Canaria. Jag har ju en studieskuld som jag håller på att betala av. Nu vill de att jag ska ta fram mitt NIE-nummer för att deklarera vad jag tjänat där. Det är lättare sagt än gjort. Jag har papperna på Gran Canaria och hittar inget mail där jag har använt det. På polisen så pratar de bara spanska och på Spanska konsulatet så kan de inte ta fram det. Jag kan ju inte direkt boka en resa till Gran Canaria för att bara hämta mina papper i lådan där. Någon som har tips på hur jag ska göra? Känner mig maktlös när det gäller det här.

Här är länken till blocket http://www.blocket.se/vi/53153883.htm

Det gäller ENDAST långtidsuthyrning. Alltså inte veckovis. Det kan fungera månadsvis. 


Tjockiskinderna gör mig tokig

olleberggren_marieplosjoHade ett lunchmöte på Renaissance Hotel med trevliga Olle Berggren häromdagen. Vad kunde det handla om tro?

Just nu sitter jag här och har migrän. Tror det i alla fall eftersom huvudvärkstabletter inte biter det minsta på mig. Känns som det kommit från mina nacksmärtor och går upp i nerver runt vänstra ögat och näsan. Har varit så sedan igår morse.

Lovelia har precis ätit. Hon har börjat uppskatta när man gör ”titt ut” med henne. Hon ler då så tandlöst och sött med sina tjockiskinder att jag blir tokig av kärlek. Ligger bredvid henne nu på golvet och skriver.

Idag ska jag försöka få tag på spanska konsulatet eftersom jag behöver få tag på mitt NIE-nummer till CSN.

Har satt upp en stor duk som jag ska börja fylla med färg om jag hinner idag.


Pirrigt

malmo1 malmo2

 

Hej på er.

Hoppas dagen börjat på bästa sätt. Själv så har jag fått en någorlunda god sömn. Lovelia vaknade bara till runt 7.00 och somnade om när jag la henne bredvid mig i sängen. Igår så åkte jag tillsammans med min syster till Malmö en vända. Visade henne vår kommande lokal för galleriet Slice of Life.

Just nu är det så mycket som är i startgropen att det är svårt att undvika pirr i magen. Det är en spännande framtid som ligger framför mig. Lovelia har börjat kravla omkring här hemma. Har jag skrivit det? Kanske jag har gjort. Hon är så rolig. Om jag har 20 leksaker framför henne på madrassen så ska hon så klart hitta det hon INTE får ta. Som tex en sko, en strumpa, en liten lapp etc.

Nu tittar jag på henne och hon har hittat sin necessär som hon försöker kika in i och suga lite på. Bäst att gå dit och mysa lite med henne.

Ha en fin fortsatt dag.

Marie


En av Sveriges största näthatare

Såg ett avsnitt av Trolljägarna på tv 3 igår. Såg då också att Kissie ska vara med i programmet och jag tappade hakan och fick säkert ett stort tecknat frågetecken ovanför skallen. What?! Ska en av de största näthatarna själv få gråta ut för att hon blivit utsatt för det?

Jag håller med om att det under inga omständigheter är okej att kränka, hota och terrorisera människor för de yttrar en åsikt. Att ha en åsikt och formulera den med motargument är helt okej. Debatter är bra så länge de som medverkar inte går till personangrepp.

Precis som en medverkande själv sa så har jag starka åsikter mot rasister men skulle aldrig få för mig att göra något av det jag nyss nämnde.

Däremot så kan jag förstå att människor så som Kissie får hat (även om jag själv inte hade fått för mig att lägga mig på den nivån) då hon har varit en av de mest elaka människor på nätet. Den enda skillnaden är att hon öppet stått för sina elakheter då hon kränkt, mobbat och ljugit GROVT om människor. Att hon då tycker att vi ska tycka synd om henne för att människor ger tillbaka med samma mynt som hon gett sig på andra tycker jag är helt upp mot väggarna.

kissies

Nu var Alexandra väldigt ung när vi valde att testa på ett samarbete med henne. Hon var 18 år och då kan jag inte annat än att ursäkta vissa saker som hon gjorde då jag vet att vi alla varit unga och gjort saker som inte är så genomtänkta. Hon är begåvad med ett ”PR-huvud” och är kreativ vilket jag tycker hon nuförtiden försöker använda sig mer av än förr. Däremot så är vissa saker hon skrivit så hemska att det inte går att förlåta förrän hon vänder sig till de personer hon attackerat och bett om ursäkt. Innan hon har valt att göra det så är inte hennes ”brott” förlåtna i mina ögon. Hon har då inte heller rätt tycka synd om sig själv för andras hat gentemot henne som uppkommit för hon öppet visat hat till andra.

 Bara ren och skär kärlek

vader

 

Hejsan kära läsare.

Vilket vackert väder så även idag! Lovelia har varit så aktiv idag att jag knappt hunnit äta. Hon reste sig för första gången så hon stod på alla fyra i kryp-position. Inte för hon kunde ta sig framåt på det sättet men det var flera gånger som hon gjorde så. Hon såg så otroligt stolt ut och det gjorde jag förmodligen också. Vi tog en liten promenad bort mot lekparken som stod tom. Där fick hon gunga. Jisses vad hon älskar det. Hon skrattade så hon kiknade med sina stora runda äppelkinder. Mammahjärtat höll på att sprängas av kärlek. Hon sov bara en liten stund idag och då passade jag på att måla på en stor tavla i lite tuffare stil.

Imorgon blir det körigt för mig. Först ska jag till Angelic Ericson som fixade mitt hår i fredags. Hon ska fixa min frilla. Sen ska jag skriva på några papper i Helsingborg (om jag hinner) och därefter ska jag skriva på andra papper i Bjuv och därefter så blir det pappersskrivande i Malmö. Usch, ogillar att åka bil så mycket med min skatt. Pratade med mamma nyligen som erbjöd sig att passa henne sista vändan Bjuv-Malmö-Bjuv. Tack och lov för mina föräldrar. Nu efter det att jag fått barn så känner jag ännu mer tacksamhet inför den kärlek jag växt upp med. Jag är så tacksam för att jag verkligen känner mig älskad av min mamma och pappa. Oavsett om jag ibland blivit arg/upprörd som man kan bli på sina föräldrar så har jag aldrig behövt tvivla på deras kärlek. Varje dag under hela min uppväxt har de visat och berättat för mig hur mycket de älskar mig. De har också trots ibland skilda åsikter alltid stöttat mig. En av mina bästa vänner sa till mig vid ett tillfälle då jag var arg. – Marie, tänk på att du verkligen har föräldrar som bryr sig och älskar dig. Ja, de lever för dig och Monia. Det du är arg för är endast grundat i deras omtanke och kärlek till dig. Det finns värre saker att vara arg för. Var tacksam och glad för det istället.

Ja, och så är det. De gånger jag varit arg beror endast på överdrivet tjat som handlar om omtanke i grund och botten.